Forbruker
Country

BELYSNINGSTIPS TIL HJEMMET – FOR ETHVERT BUDSJETT

INNSIDEINNSIKT FRA EN BRANSJEEKSPERT

Du trenger ikke tømme lommeboka for å oppgradere belysningen. Ved å følge noen grunnleggende regler kan du få det utseendet du ønsker. Og for de som er på jakt etter noe litt annerledes, eller som ønsker å eksperimentere, finnes det en rekke spennende alternativer nå på markedet – tenk på 3D-skrivere!

Vi satte oss ned med interiørdesigner og lysplanleggingsekspert Gerhard Burckhardt for å finne ut mer. Med over 25 års erfaring innen belysningsfeltet, og som objektdesigner og planlegger for kunder, inkludert den internasjonale motebutikken Escada, er han absolutt en mann som har peiling.

GRUNNLEGGENDE NØDVENDIGHETER

Gerhard Burckhardt

«For ethvert belysningsprosjekt, uansett budsjett, må du først ta et skritt tilbake», sier Burckhardt. «I dag er nesten alt mulig, så du må vite hva du vil ha.» Ting du bør vurdere, er formålet med plassen som skal lyses opp, atmosfæren som kreves, og elementene eller områdene som skal ha fokus. Enten det er en enebolig, et industriområde eller en ettroms leilighet, skal slik informasjon danne grunnlaget for ethvert konsept. «Dette grunnlaget definerer om belysningen skal være varm eller kald, direkte eller indirekte, spredt eller reflektert», forklarer Burckhardt.

Romløsning og typen møbler er også viktig. «Lysplanlegging og interiørdesign overlapper sømløst», forteller han oss, og demonstrerer sin bakgrunn innenfor to disipliner, «du kan ikke ta hensyn til den ene uten den andre.» Ta for eksempel effekten av møbelstoff og materialer: «Mørke møbler absorberer lys, mens lysere objekter gjenspeiler det,» beskriver Burckhardt. Med andre ord trenger et rom med tunge gardiner og mahognimøbler mer belysning enn et rom med bøkeinnredning og lyse stoffer.

DETTE MÅ DU HA

Uavhengig av hvor mye penger du vil bruke, mener Burckhardt at det er visse ting det alltid er verdt å investere i. Dette inkluderer pærer som kan dimmes. «En dimmefunksjon opprettholder høy grad av fleksibilitet og kan lett endre stemningen i ethvert rom», forklarer han. Ifølge Burckhardt er det å kunne justere lysnivået mye viktigere enn å kunne justere fargen. Igjen lyser hans interiørdesignbakgrunn gjennom: «I stedet for å skifte belysning fra rødt til blått, anbefaler jeg i stedet å variere fargen på tilbehøret og innredningen som pærene har fokus på.»

Når det gjelder farge, finnes det en del av rommet Burckhardt mener bør ha nøytral farge, nemlig taket. «Et av mine beste tips når det gjelder belysning, er å male taket skarpt hvitt», sier han. Hvorfor? For å sikre jevn belysning. «Altfor ofte er hovedlyskilden en enslig pære som henger fra taket midt i rommet», understreker han, «men dette fører ofte til ujevnt, og ofte utilstrekkelig, lys.» Som et effektivt alternativ, foreslår Burckhardt å rette lyset mot (det nymalte) taket og la det reflekteres gjennom hele rommet.

Moderne Lys stue

DET LILLE EKSTRA

«LED-pærer har åpnet en verden av muligheter når det gjelder design!» Dette gjelder særlig lampeskjermer. På grunn av et større utvalg av materialer som kan brukes – gitt at LED-pærer ikke avgir varme – og forbedringer innen teknologien, er det nå mulig å eksperimentere med flere former og figurer. «Jeg kan ved hjelp av programvare og 3D-skrivere tilby individuelt tilpassede pærenyanser», forklarer Burckhardt. Som et resultat av dette kan han ta hensyn til ideer og forslag fra kunder mer enn noen gang før.

Et annet spennende alternativ er belysning som kan forutse atferd. For å forklare denne ideen bruker Burckhardt en spisestue som eksempel. Hvis det er montert pærer over et bord, samt generell belysning i rommet, kan de to systemene samhandle med hverandre. Når for eksempel den generelle belysningen er nedtonet, kan pærene over bordet automatisk bli lysere, og dermed havner bordet i fokus. «Det er definitivt noe som er morsomt å ha, men selvsagt ikke uunnværlig!»

EN SISTE MERKNAD OM KOSTNADER

For ethvert budsjett, stort eller lite, anbefaler Burckhardt alltid å ta hensyn til de langsiktige kostnadene. «Jeg snakker fra personlig erfaring når jeg sier at LED-pærer gjør at du kan spare mye», forteller han. Han forklarer at mange blir avskrekket av den noe høyere prisen på LED-pærer i begynnelsen, men understreker at over tid blir de første utleggene mer enn kompensert for i energibesparelse. «Det finnes til og med en rekke kostnadskalkulatorer på nettet som kan ta regnestykket for deg.»

Som en sluttbemerkning minner han oss om at «uavhengig av design, vil en kran gi vann. Og det samme gjelder belysning.» Til syvende og sist er det kvaliteten på vannet, eller lyset, som bør komme først: «Etter min mening er det enkle ofte det beste.»

HISTORIENE I KORTE TREKK

Se alle belysningshistorier

Del siden på sosiale medier