Forbruker
Country
UV-C technology sterilises air, water and surfaces

UV-C DESINFISERER VIRUS OG MIKROBER

DEN USYNLIGE LIVREDDEREN

Det er i stor grad ukjent for folk flest hvor omfattende bruksområdene er for UV-C-teknologi. Men det kommer sannsynligvis til å endre seg snart. For UV-C-stråling kan gi et betydelig bidrag til å redusere COVID-19 pandemien. Tross alt har denne usynlige livredderen beskyttet mennesker over hele verden fra skadelige patogener i flere tiår.

Her forklarer vi hvordan folks helse opprettholdes hver dag takket være den desinfiserende effekten UV-C-lys har, og på hvilken måte UV-C som sådan er koronavirusets verste fiende.

ENKELT SAGT: HVORDAN FUNGERER UV-C?

UV-C-stråling, med en bølgelengde på mellom 205 og 280 nanometer, skader bakteriers og virus’ DNA i så stor grad at de enten drepes eller blir inaktiv. Et UV-C-lys utnytter denne effekten og steriliserer vann, luft og overflater. Selv coronaviruset uskadeliggjøres ved hjelp av UV-C-stråling. For øvrig er UV-C-stråling som sådan ikke synlig.

UV-C LYS: EFFEKTIV DESINFISERING UTEN KJEMIKALIER

 

Desinfiseringsfunksjonen i ultrafiolett stråling, forkortet til UV-stråling, skyldes den korte bølgelengden og den tilknyttede høye energien. UV-C-bølgelengden er på mellom 100 og 280 nanometer og er en form for elektromagnetisk stråling. Dette er mye kortere enn lyset vi ser – til sammenligning ligger dette mellom 380 og 780 nanometer. Når et UV-C-lys avgir en bølgelengde på mindre enn 280 nanometer, bryter strålingen ned mikroorganismers kjemiske bindinger. Skaden som påføres deres RNA eller DNA, betyr at bakterier og virus ikke kan formere seg. Dermed er de ikke lenger smittsomme. Det høyeste steriliseringsnivået antas å være rundt 265 nanometer. Og ettersom den kunstige strålingen ikke forekommer naturlig på jorden, klarer ikke patogener å utvikle resistans til UV-C-stråling. Det er grunnen til at UV-C-teknologi desinfiserer så effektivt. Enten det er sopp, bakterier eller virus, blir alle typer patogener gjort uvirksomme på kortest mulig tid med UV-C-lys – uten kjemikalier, reststoffer eller misfarging.

UV-C-teknologi steriliserer luft, vann og overflater

UV-C-TEKNOLOGI REDDER LIV I UTVIKLINGSLAND ALLEREDE

 

Eiere av svømmebasseng og akvarier er kjent med UV-C-lys i sitt daglige virke, da det er et ideelt alternativ til klor og tradisjonelle akvariumsfiltre for desinfisering av bassenger. Det som fungerer i liten skala, vil også fungere i stor skala. Så UV-C-teknologi brukes for eksempel i ikke-kjemisk behandling av avløpsvann. I mange utviklingsland, der tilgjengelig drikkevann er svært forurenset med mikrober, brukes UV-C-baserte desinfiseringsenheter for behandling av vann. Den største fordelen: Slike løsninger er kostnadseffektive og svært enkle å bruke. Det finnes ofte ikke noe alternativ til UV-C-baserte vanndesinfiseringsenheter, spesielt i grisgrendte strøk med svært dårlig infrastruktur.

UV-C-STRÅLING DREPER MULTIRESISTENTE MIKROBER

 

UV-C-teknologi er en uunnværlig del av hverdagen på sykehuset. UV-C-teknologi brukes mot mikrober av alle slag med hell og reduserer risikoen for infeksjon betydelig, spesielt med direkte/indirekte kontakt infeksjoner og krysskontaminering. Det er spesielt viktig våpen i kampen mot meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA), som fortsatt er motstandsdyktig mot de fleste typer antibiotika. MRSA er spesielt farlig for personer med svekket immunforsvar. Det er derfor viktig å stanse spredningen på sykehus og medisinske anlegg på et tidlig stadium.

UV-C-teknologi steriliserer luft, vann og overflater

HINDRE INFLUENSA- ELLER COVID-19-INFEKSJONER VED BRUK AV UV-C-LYS

UV-C-lys er ikke bare egnet til å forebygge infeksjoner på sykehus, men også i vårt daglige liv. Dette er et faktum som har blitt enormt viktig i kjølvannet av koronapandemien. Som en del av en nylig utført studie , har PD Dr. Adalbert Krawczyk og Dr. Christiane Heilingloh fra klinikken for infeksjonslære ved det medisinske fakultet hos universitetssykehuset i Essen (Universitätsklinikum Essen), vist hvor stor effekten av UV-C-stråling mot SARS-CoV-2-viruset er.

Det er mange måter UV-C-lys kan beskytte oss mot sykdomsinfeksjon. Her er noen eksempler:

  • Luftsterilisering: Fly, kontorer, restauranter: Virus båret i partikler kjent som aerosoler, spiller en viktig rolle i overføringen av SARS-CoV-2 i lukkede rom. Regelmessig desinfisering av luft med UV-C-lys kan derfor redusere risikoen for infeksjon betydelig.
  • Desinfisering i offentlige områder: I det offentlige rom, i tillegg til små dråper, er direkte/indirekte kontakt ansvarlig for mange infeksjoner. Heisknapper, rulletrapperekkverk og håndtak på handlevogner utgjør eksempler på områder med høy risiko for infeksjon. Den tyske gründerbedriften UVIS har som mål å forhindre infeksjoner i nettopp slike situasjoner, ved bruk av UV-C-løsninger.
  • Desinfisering av smarttelefoner: Vi håndterer smarttelefonene våre mange ganger om dagen. Det vil sannsynligvis ikke komme som noen overraskelse at bakteriemengden på smarttelefoner er mange ganger høyere enn på andre hverdagslige objekter. Skreddersydde UV-C-løsninger for å desinfisere smarttelefoner bidrar til å minimere risikoen for infeksjon. For eksempel LEDVANCE UV-C Disinfection box. Denne praktiske enheten desinfiserer smarttelefoner i løpet av noen få minutter. I tillegg kan den brukes til å desinfisere mange andre av hverdagens gjenstander, for eksempel briller eller nøkler.

Bruken av UV-C-stråling er selvfølgelig ikke begrenset til det nyeste koronaviruset. Influensavirus, som er ansvarlig for et stort antall dødsfall hvert år, kan også settes ut av spill med denne teknologien.

UV-C-teknologi steriliserer luft, vann og overflater

EN LYSSABEL FOR VÅR TID: SLIK KAN VI BEKJEMPE EN GLOBAL PANDEMI MED LYS

COVID-19 pandemien har satt et sterkt søkelys på hvor viktig UV-C-løsninger er for det brede lag av befolkningen. Det er klart at UV-C-stråling gjør SARS-CoV-2-virus uvirksomme på overflater, og hindrer derfor at de sprer seg. Så langt har egnede løsninger blitt brukt, spesielt innen desinfisering. Men UV-C-stråling kan snart spille en langt mer aktiv rolle i kampen mot COVID-19.

Forskningssammenslutningen «Advanced UV for life » (avansert UV for liv) ved Charité-sykehuset i Berlin, forsker for tiden på hvordan bestråling ved bruk av UV-C-teknologi, påvirker hud og slimhinner. Prosjektet er finansiert av det føderale tyske forskningsdepartementet. Håpet er at kortbølge-UV-C kan etterhvert brukes til å betydelig redusere konsentrasjonen av virus i de fremre delene av nesehulen og halsen.

BRUK AV DESINFISERENDE UV-C-LYS: SIKKERHETSTILTAK


Selv om UV-C-enheter er veldig viktig for menneskeheten, er det alltid nødvendig med forsiktighet under bruken. Desinfiserende UV-C-enheter skal ikke brukes direkte på kroppen, da de kan skade huden og øynene.

LEDVANCE UV-C Sterilisation BOX er derfor utstyrt med en innebygd sikkerhetsmekanisme. Når boksen åpnes, stoppes UV-C-stråling automatisk og forhindrer dermed skader på øyne og hud. Vanligvis gjelder følgende regler for å åpne UV-C-enheter:

  • Rett UV-C-lys kun mot overflaten som skal desinfiseres. Det er viktig å unngå stråling på hud eller i øyne.
  • Forlat rommet når du bruker UV-C-enheter i et åpent miljø.
  • Slå av UV-C-enheter umiddelbart etter desinfisering.
  • Ikke la barn få tak i UV-C-enheter.

Som regel skal UV-C-teknologi for personlig bruk kun brukes i lukkede enheter, slik at sikkerhetsrisikoen er tilsvarende lav når den brukes riktig. Les produsentens instruksjoner nøye før bruk. Deretter vil UV-C-enheten desinfisere på magisk vis.

HISTORIENE I KORTE TREKK

Se alle belysningshistorier

Del siden på sosiale medier