«Slutten» for reflektorhalogenlamper med wolfram og høy spenning

09.09.2016

Bruksområde :  Generell belysning
Teknologi :  Reflektorhalogenlamper med høy spenning,  LED-reflektorlamper
Målgruppe :  Handel,  Elektriker,  Installatør,  Arkitekt

Siden september 2009 har relevante lyskilder sitt energiforbruk gradvis forsvunnet fra markedet. I år er det reflektorhalogenlamper med wolfram og høy spenning sin tur. Disse er ikke lenger tillatt å settes i omløp i EU fra 1. september 2016 som en del av det tredje trinnet i direktiv (EU) 1194/2012.

Hvem er påvirket av forbudet?
Forskriften påvirker innledningsvis og hovedsakelig lampeprodusenter og -forhandlere siden det nye forbudet av glødelamper eksklusivt gjelder for den innledende «sette i omløp» på fellesmarkedet. Det betyr at folk som har påvirkede lamper hjemme, ikke umiddelbart trenger å erstatte disse. Nivåene av tilgjengelighet for reflektorhalogenlamper med wolfram og høy spenning, som med andre berørte lampetyper, vil imidlertid bli stadig redusert fra 1. september 2016. Forskriften vil derfor bli merkbar stor for forbrukere senest når alle lagerbeholdninger er solgt.

Hvordan kan jeg identifisere berørte lamper?
De mest populære lampene som er påvirket av direktivet, er reflektorhalogenlamper med wolfram og høy spenning. Disse kan gjenkjennes av følgende funksjoner:

  • Reflektorlamper avgir målrettet lys til fronten i motsetning til f.eks. rundstrålende, pæreformede distribusjonslamper.
  • De fleste berørte lamper har GU10-, E27- eller E14-sokler.
  • Lyspærene eller lampehusene er laget av glass.
  • Reflektorhalogenlamper med wolfram og høy spenning brukes hovedsakelig i innbygde armaturer, spotter og sporesystemer.
  • Den berørte armaturen betjenes uten en transformator.

Hvilke alternativer er tilgjengelig?
LED-reflektorlamper kan brukes som et alternativ. Med et lysende element av helglass produsert av LEDVANCE, ser disse nesten akkurat ut som de opprinnelige halogenlampene og er derfor ideelle som direkte erstatninger. Det er også svært enkelt å skifte ut lampene: ta ut den konvensjonelle halogenlampen og sett inn den økonomiske LED-lampen – ferdig! Et tips for de som tar hensyn til lommeboken sin: LED-lamper er dyrere å kjøpe enn sammenlignbare halogentyper, men tjener seg inn igjen takket være deres betydelig lavere energikostnader, og de har også en grunnleggende lengre levetid. Bestemt informasjon må kun følges når LED-lamper kombineres med dimmere.