Dimming av LED-lamper

09.09.2016

Bruksområde :  Generell belysning
Teknologi :  LED
Målgruppe :  Detaljhandel,  Butikkeier,  Forbruker,  Installatør

Lamper som genererer lys ved hjelp av lysemitterende dioder (LED), er ikke alltid kompatible med dimmere. Det må oppgis på emballasjen om en LED lampe kan dimmes eller ikke. Men varianter som kan dimmes, kan også forårsake problemer, for det meste i kombinasjon med allerede installerte lysstyrkekontroller for tradisjonelle lamper. Dette er på den ene siden på grunn av elektronikken, og på den andre siden på grunn av det lave watt forbruket til LED-lampene, som setter spesielle krav til en dimmer. De som vurderer følgende informasjon når de velger en løsning med dimming, kan imidlertid også oppnå ønsket belysning med moderne, energibesparende lamper.

Strøm- og kostnadseffektive OSRAM LED-reflektorlamper er et godt alternativ til reflektorhalogenlamper med wolfram og høy spenning. Som et ledd i forbudet mot ineffektive lyskilder i Den Europeiske Union, ble det fra 1. september ikke lenger tillatt at disse ‘skulle settes i omløp’. Halogenlamper er mer energieffektive enn glødelamper, men har i prinsippet svært like konstruksjoner: Hvis lysbryteren er trykket på, flyter strøm gjennom ledningen i lampen, som så varmes opp for å generere varme og lys. Kontrollering av lysstyrken er derfor relativt enkelt: En egnet dimmer sikrer at mindre strøm flyter gjennom ledningen, som varmes opp mindre, slik at lampen sender ut mindre lys.

LED (lysemitterende dioder) er konstruert på en helt annen måte – de er elektroniske halvledere. Dette er grunnen til at LED-lamper har en elektronikk som kan sammenlignes med en liten datamaskin, som byttes oppstrøms fra LED-en for å kontrollere at det blant annet er riktig type og konstant strømforsyning. Disse komplekse elektroniske egenskapene til LED-lampen må tas i betraktning når du spesifiserer dimmeren.

En annen utfordring for noen dimmere er det lave watt forbruket til LED-lamper. Tidligere dimmere ble utviklet for glødelamper. Disse reduseres vanligvis til ønsket lysstyrke via en dreiebryter installert på veggen. En LED-lampe som kan sammenlignes med en 60 watt glødelampe, krever for eksempel mye mindre installert belastning – kun rundt ni watt – for samme lysstyrke og har derfor betydelig mindre margin for lyskontroll. Av denne grunn krever den en dimmer som kan mestre denne utfordringen. Hvis den ikke kan oppnå dette, kan lampen flimre eller skape støy, eller i verste fall ødelegge seg selv eller dimmeren.

Før du skifter ut en wolfram halogenlampe med en LED-lampe i et armatur som kan dimmes, bør følgende informasjon observeres:

  • Bruk bare LED-lamper på dimmere der «kan dimmes» er uttrykkelig angitt på emballasjen.
  • Dimmeren som brukes, må være egnet for den spesifikke LED-lampen. Informasjon om dimmere som er kompatible med lampen, er angitt på nettstedet til lampeprodusentene, for eksempel på www.ledvance.com/dim.
  • Nettstedene til dimme produsenter (f.eks. Merten, Gira og Jung) oppgir også kompatibilitetslister eller nyttige verktøy på nettet. Hvis det finnes usikkerhet om allerede installerte dimmere, anbefales det å ta kontakt med bygningseieren eller en elektriker.
  • Unngå billige lyskontrollsystemer og LED-lamper som ofte er på tilbud på nettet. Kvaliteten til slike tilsynelatende «rimelige» leverandører er ofte utilstrekkelig og resulterer i dårlig ytelse og feil.
  • Bruk kun lamper av samme type i en dimmekrets hvis ikke annet er spesifisert av dimmer produsenten – problemer kan oppstå som forårsaket av de ulike LED-designene til lampeprodusentene.
  • En dimmer skal brukes hvis lysstyrken reduseres iblant. Hvis imidlertid kontinuerlig mindre lys er nødvendig, er en lampe med lavere wattforbruk det rette valget. Årsaken til dette er at kontinuerlig dimming av en lampe med høyere effekt krever mer energi enn å bruke en lampe med lavere nominell effekt.

eKatalog

Konformitetsliste for dimming