Nobelprisen i fysikk 2014 for oppfinnelsen av det blå LED-lyset

09.10.2014

Bruksområde :  Generell belysning
Teknologi :  LED
Målgruppe :  Elektriker,  Forbruker,  Arkitekt,  Belysningsdesigner,  OEM,  Handel

Nobelprisen i fysikk 2014 deles ut for oppfinnelsen av det blå LED-lyset. Verdensledende LED leverandør OSRAM gratulerer vinnerne Isamu Akasaki, Hiroshi Amano og Shuji Nakamura med denne prisen.

Blå LED muliggjorde første hvite LED-lys

Det røde LED-lyset ble oppfunnet allerede på slutten av femtiårene. Noen få år senere fulgte det grønne LED-lyset. Men for å blande hvitt LED-lys på slutten, manglet fortsatt den blå versjonen. Denne utviklingen viste seg å være veldig vanskelig – inntil de tre japanske forskerne innså gjennombruddet i 1992.

«Oppfinnelsen av de blå LED-ene representerer en ekstraordinær milepæl i teknologiens nyere historie. Det er en av de mest effektive lyskildene. Det blåe LEDet er grunnlaget for hvite LEDer. I tillegg kan du også produsere blå lasere med samme teknologi. Det største høydepunktet når det gjelder dette er det laserbaserte frontlyset for biler», sier Dr. Klaus Streubel, leder for FoU hos OSRAM.

OSRAM har vært aktiv i LED-bransjen i mer enn 40 år. I dag er selskapet ikke bare et marked, men også ledende innen teknologi og innovasjon i mange teknisk relaterte områder, inkludert laserbelysning.

Produktkunnskap