Profesjonell

GJØR DEG KLAR FOR KLIMAVENNLIG LYS

DET NYE SLR/ELR-REGELVERKET FRA EU

EU har tatt det neste store steget mot effektiv og klimavennlig belysning. Målet er å fremme den sirkulære økonomien og gi tydelig, åpen og standardisert informasjon for forbrukerne. SLR– og ELR-regelverket omdefinerer bærekraften til belysningsprodukter og merkingen av produktenes energieffektivitet.

Det nye EU-regelverket om økodesign og merking av lyskilder har vært gjeldende siden desember 2019. Det blir nå implementert i faser.

LEDVANCE er en sterk partner for belysningsteknikere og sikrer at du kan oppfylle kundenes krav i hver av disse fasene og overholde det nye regelverket. Her er de viktigste endringene med et øyekast – og hvordan LEDVANCE kan hjelpe deg.

THE NEW SLR/ELR – THE MOST IMPORTANT CHANGES

Alle lyskilder vil bli evaluert etter regelverket.
Emballasje og grafikk tilpasses litt.
Alle lyskilder vil bli inkludert i EPREL-databasen for hele EU.
Det vil bli en ny energieffektivitetsetikett med en ny skala. A++ til E vil bli A til G.
Eksisterende produkter kan selges uten omklassifisering frem til mars 2023.

UTFASING AV KONVENSJONELLE PÆRER

 

I henhold til de nye EU-regelverket utfases en hel rekke mindre energieffektive pærer. De viktige datoene er 1. september 2021 og 1. september 2023. LEDVANCE tilbyr allerede egnede LED-erstatninger av høy kvalitet for de berørte produktene.

ALLE REGLER HAR SINE UNNTAK

Følgende er unntatt fra SLR/ELR-regelverket:

 • LED-brikker, -plater og -pakker
 • nødbelysning
 • batteridrevne lyskilder
 • originale kunstverk
 • belysning for kjøretøy, transport og militært utstyr
 • skjermer
 • medisinsk utstyr
 • skipsutstyr
 • noen spesialprodukter eller nisjeprodukter
 • armaturer med utskiftbare lyskilder («inneholder produkter»)

Ytterligere unntak finnes i gjeldende SLR/ELR-regelverk under Vedlegg III (SLR) og Vedlegg IV (ELR) på www.eur-lex.eu .

FORPLIKTELSE TIL Å INFORMERE

En annen innovasjon er EPREL (European Product Registry for Energy Labeling). For første gang vil all relevant informasjon for alle lyskilder på markedet bli sentralisert her. Informasjonen vil bli vurdert blant annet på grunnlag av kriterier for økodesign og bærekraft, og gjøres tilgjengelig for alle brukere av denne databasen.

LEDVANCE garanterer full registrering av produktene sine. Vi overholder også på et tidlig stadium forpliktelser til annen informasjon og merking – for eksempel på emballasje og i driftsinstruksjoner.

NY ENERGIETIKETT

 

Fra 1. september 2021 innføres en ny energietikett for lyskilder (en overgangsperiode vil løpe til 1. mars 2023), generert på grunnlag av dataene oppført i EPREL. Du kan være trygg på at alle LEDVANCE-lyskilder som slippes på markedet fra den datoen, vil bli riktig merket. Godt å vite: Produkter som allerede er sluppet på markedet, kan fremdeles kjøpes og selges etter denne datoen og installeres i kundens lokaler.

Siden 1994 har energietiketter i EU blitt brukt som raske og enkle retningslinjer for forbrukere. Etikettene går nå inn i runde tre. I tillegg til en litt modifisert design er de nye etikettene for lyskilder hovedsakelig forskjellige i to henseender:

 • en ny energieffektivitetsskala fra A til G
 • en QR-kode med en kobling til produktdataene som er lagret i EPREL-databasen
The New Energy LabelThe New Energy Label
 

Velg produkter fra LEDVANCE for å sikre at belysningsproduktene er EU-kompatible og fremtidssikre.

Del siden på sosiale medier