Samsvar mellom lyskilder og dimmere

For tiden er ikke drift av lyskilder/armaturer med LED og kompaktlysrør teknologi i kombinasjon med integrert elektronikk underlagt noen offisielle tekniske standarder. LEDVANCE tilbyr derfor flere kompatibilitetslister for tilhørende dimmere.


LED-lyskilder til ettermontering

LED-lyskilder kan dimmes med en lang rekke forskjellige fasesnitt- og faseavsnitt dimmere som er tilgjengelige på markedet. LEDVANCE leverer en liste over foreslåtte dimmere for hvert produkt. Du finner denne listen i det tekniske informasjonsarket på hver produktside i produktkatalogen.


Tekniske standarder

Standard EN 61000-3-2 forutser ikke drift av lyskilder/armaturer med integrert elektronisk (energibesparende lyskilder eller LED lyskilder/-armaturer) fasesnittdimmer.

Derfor kan det ikke utstedes et CE-sertifikat for samsvar med EMI-direktivet for slike systemer (lyskilde/armatur og fasesnittdimmer) i forbindelse med denne standarden.

Internasjonale aktiviteter er allerede igangsatt for å ta høyde for fasesnittdimmere brukt sammen med lyskilde/armatur med integrert elektronikk i den relevante standarden EN 61000-3-2, og behørige endringer vil antakelig bli besluttet innen ett år. Dimming av lamper med integrert elektronikk oppfører seg annerledes enn konvensjonelle glødelamper eller halogenlamper fordi de er basert på et annet teknologisk konsept. Denne oppførselen kan i enkelte tilfeller være begrenset.

LED-lamper inneholder flere elektroniske komponenter. Under uheldige forhold kan disse føre til hørbar støy. Ved resonans kan selv lite støy føre til en hørbar effekt. Mulige faktorer som påvirker dette er installasjonen, designen av lampeholderen og belysningen (akustisk resonanseffekt) i tillegg til dimmeren eller transformatoren (overtoner eller elektronisk resonans).


Liste over LED-lamper kompatible med dimmere