OSRAM SubstiTUBE LED-rør erstatter T8-lysstoffrør i Contiparks parkeringsanlegg

Wiesbaden, Tyskland, Europa, 2015

Søknaden gjelder: Offentlige bygninger

Herunder: Parkeringsanlegg

Teknologi: LED-rør

Prosjektoppsummering

Siden oppstarten i 1967 har Contipark Group planlagt, utviklet og driftet offentlige parkeringsanlegg. Den er del av Interparking Group, en av de største selskapene innen bilparkering i Europa, og er markedsleder med nesten 500 parkeringsanlegg i mer enn 180 byer i Tyskland og Østerrike.

I tillegg til å sette priser fokuserer selskapets aktiviteter på drift, oppussing, ombygging, markedsføring og vedlikehold av anlegg. Oppussing og nybygg blir alltid gjort i overensstemmelse med alle krav til bygninger og lov om strømsparing (EnEG – Energy Saving Act). Det betyr at Contipark alltid bruker de siste og mest effektive belysningsteknologier og -alternativer, noe som inkluderer LED-rør og LED-armaturer. OSRAM støtter selskapet i dette arbeidet, som belysningskonsulent og -leverandør. GreenTech Solutions tar hånd om montering og oppgraderinger på parkeringsanleggene, så begge selskapene er partnere med Contipark. To fellesprosjekter i 2015 viser med all tydelighet det betydelige potensialet som finnes for strøm- og kostnadsbesparelse ved ganske enkelt å oppgradere de tradisjonelle lysstoffrørene til de innovative OSRAM SubstiTUBE LED-rør: Contiparks underjordiske parkeringsanlegg ved Kurhausplatz i Wiesbaden og parkeringsanlegget ved Contipark Libori Galerie i Paderborn.

Prosjektbeskrivelse

Contipark-parkeringsanlegget i Wiesbaden bruker OSRAM LED-belysning

Fra første stund hadde Contipark følgende bindende krav til de produktene som skulle brukes i Wiesbaden og Paderborn: merkevarer, en lysstyrke på minst 3200 eller 3000 lumen, en kald, hvit lysfarge på 6500 K og en femårs garanti.

Det underjordiske parkeringsanlegget Kurhaus, som åpnet i 2006 og går over to etasjer, var den eneste av 50 bygninger som fikk rangeringen «Meget bra» av det tyske bileierforbundet ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club). Bevegelsessensorer er installert nær ved inngangen og utgangen, trappene og rampene, slik at lyset slår seg på kun i de områder det trengs. Parkeringsanlegget er døgnåpent, noe som betyr at den er kontinuerlig opplyst, minus 20 % for lyskontroll, til sammen 7008 timer om året. Parkeringsanlegget hadde allerede fuktighetsavstøtende lyslister med plass til to lamper, totalt 1500 mm lange, og hver utstyrt med to T8-lysstoffrør (58 W). Disse måtte byttes ut med LED-rør, og det var OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4 som ble valgt.

Optimaliser belysningen med OSRAM SubstiTUBE LED-rør

Over 700 T8-lysstoffrør (58 W) ble byttet med OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4 LED-rør på 30 W. Det faktiske strømforbruket før oppgraderingen var på over 300 000 kWh i året, men kun 150 000 kWh i året etter oppgraderingen. Strømforbruket ble altså halvert. Med 7008 årlige driftstimer er dette en potensiell sparing i strømkostnader på 25 000 euro og en reduksjon i CO2-utslipp på 90 tonn i året. Inntjeningstiden er ikke lenger enn 2,2 år.

Enda mer spart takket være OSRAM LED-teknologi for Contipark i Paderborn

Parkeringsanlegget i Paderborn, som åpnet i 1995, har fire etasjer, tre av dem har tak. Den er opplyst 20 timer om dagen, omlag 7300 timer i året. OSRAM SubstiTUBE-produkter ble valgt også denne gangen.

Paderborn hadde allerede rundt 900 T8-lysstoffrør (58 W) som ble byttet ut med OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4 LED-rør. Av disse var 300 28 W, 600 var 22 W, og alle hadde en lysfarge på 865 – så en høy fargerenderingsindeks på Ra = 80. Årlig gir disse en kostnadsbesparelse på omlag 35 000 euro, en strømbesparelse på rundt 55 % (tidligere 300 000 kWh i året, nå 140 000 kWh i året) og en CO2-utslippsreduksjon på rundt 90 tonn.

Et imponerende utgangspunkt for videre fruktbart samarbeid

Som et resultat av de to oppgraderingene i Wiesbaden og Paderborn alene, sparer Contipark rundt 60 000 euro i året i strømkostnader, takket være overgangen fra de tradisjonelle lysstoffrør til de nyskapende SubstiTUBE LED-rør. Med rundt 500 parkeringsanlegg i drift for øyeblikket, er det lett å tenke seg hvor stort det kortsiktige og langsiktige potensialet er for strøm- og kostnadsbesparelser for Contipark, hvis de fortsetter samarbeidet med LEDVANCE.


Pressesenter